SJEMfabriek

Stichting Jongeren En Mechaniek
 

INFO

De Sjemfabriek werkt met jongeren die om wat voor reden, niet kunnen deelnemen aan het onderwijs. Het doel is om samen te werken aan een terugkeer in het onderwijs of het (begeleide) werkende leven. 

De SjemFabriek (Stichting Jongeren En Mechaniek) is een onderneming die voertuigen restaureert en moderniseert zodat deze voldoen aan de, voor dat voertuig geldende, milieueis of beter dan dat. Dit doen we samen met jongeren[1] die uitvallen in het onderwijs. De SjemFabriek onderscheidt zich van scholen door maatwerk te leveren op de jongeren. Dit maatwerk is op gebied van zorg en door de markt gevraagde vakkennis. Hierdoor maken ze meer kans op (begeleidt) werk en leren ze zich in de maatschappij te redden. De kleinschaligheid van de SjemFabriek maakt dat jongeren de aandacht en begeleiding (in zorg, kennis en competenties) kunnen krijgen om dit doel te bereiken. 

De jongeren kunnen vanaf 15 jaar beginnen in de SjemFabriek met toestemming van school, ambtenaar leerplicht en ouders. De SjemFabriek leidt deze jongeren op en biedt ze kans op werk. Het uitgangspunt van de SjemFabriek is het uitstroomniveau middelbaar onderwijs (niveau 2, 3 en 4)en hoger.

De mensen die bij de SjemFabriek werken zijn betrokken en gedreven om de deze doelgroep verder te helpen in het leven. Ze zijn zelf ook een vakspecialist, daarom zijn ze medebestuurder van de onderliggende stichting. De hoofd stichting wordt bestuurd door de oprichter.

De leerlingen die mogen werken bij de SjemFabriek moeten gemotiveerd zijn voor de bedrijfsopleiding. Verder eisen die we stellen voordat we overgaan tot plaatsing zijn::

·      Cognitie (welke niveau kan de leerling aan);

·      Affiniteit (met techniek en voertuigen in het bijzonder);

·      Motivatie (De wil om deze kans aan te grijpen) ;

·      Problemen op school om de lessen te volgen;

·      Zorgdossier (compleet archief van de tot nu toe geboden hulp;)

·      Akkoord ouders (indien minderjarig);

·      Advies vanuit de toeleverende school.

Afhankelijk van de leeftijd en de vorderingen van de leerling kunnen zij maximaal 3 jaar bij de SjemFabriek aan de slag.


[1] Waar in dit stuk gesproken wordt van jongeren, leerlingen, kinderen wordt bedoeld jongens en meisjes. Dit geldt ook voor het woord ‘hij’, hier mag ook ‘zij’ gelezen worden




TEAM

Robbert-Jan Herder

Carolien Beke